Růžová vína
Růžové víno, označováno také jako "rosé" (rose), je přírodní suché víno, které je vyráběno z hroznů modrých odrůd. Barva růžového vína může být v oranžových odstínech (připomíná barvu lososovou, meruňkovou, koroptví oko), růžových nebo růžovo-fialových odstínů. Toto víno se vyrábí stejným způsobem jako víno červené, avšak vyluhování barviva ze slupek do vinného moštu trvá kratší dobu.
Pravé "rosé" se vyrábí pouze z modrých hroznů vinné révy a to metodou nakvášením rmutu nebo bez nakvášení. Vinařský zákon rovněž nevylučuje použít při výrobě technologii, která se používá v různých fázích výroby surovin určené pro výrobu bílého vína. Růžové víno, které je vyrobené ze směsi bílého a červeného vína (cuvée) lze rozeznat podle jejího odstínu a to svými růžovými, nachovými a purpurovými odstíny. Hlavním posláním růžového vína je hlavně osvěžit.
Jejich chuť nejlépe vynikne při teplotě 10 – 13 °C a náramně se hodí k dezertům, ale i k těstovinám a plodům moře. Říká se, že růžové víno začíná svůj život jako víno červené, ale poté jej žije jako víno bílé. Je to kvůli postupu výroby.
Vinařství U Švárů Zweigeltrebe Rosé, polosuché, 12%, 0,75l
Víno Zlomek a Vávra Zweigeltrebe Rosé 2021, polosuché, pozdní sběr 11,5%, 0,75l Toto víno je jako paleta červeného bobulového ovoce, především směsi lesních jahod, malin a...