Olivy
Olivy jsou velmi oblíbenou lahůdkou podávanou často právě v kombinaci s dobrým vínem a sýrem. Jde o plody zeleného středomořského stromu - olivovníku. Ovšem původ olivovníku je zřejmě někde v Malé Asii. Olivy obsahují více jak 50 % hodnotného oleje a asi 40 % vody. Olivy jsou základem jídelníčku v zemích z oblasti Středozemního moře.
Olivy jedné z nejoblíbenějších španělských odrůd -Manzanilly - lze snadno poznat: jsou pěkně kulaté, a protože jdou dobře vypeckovat, bývají často plněné nebo nadívané. Mezi další druhy španělských oliv patří Hojiblanca, Cacereňa, Carrasqueňa, nebo veliké olivy Gordal.
Olivy jsou plody, které okouzlí různými chuťovými variacemi – ať už nakládané ve slaném nálevu nebo v olivovém oleji – mohou být doplněny kapary, paprikou, česnekem, bylinkami, plněné brusinkami, artyčoky nebo ančovičkami. Pro úplnost nutno dodat, že existují i v bio kvalitě.
Rozdíl mezi zelenými a čenými olivami je jen ve stupni zralosti, nikoliv v odrůdě. Nejdříve jsou zelené, zráním však postupně mění barvu od vínově červené, přes fialovou až po černou. Před zpracováním jsou zelené olivy tvrdší a nahořklé. Zralé černé olivy jsou měkkčí a chuťově jemnější.
V naší nabídce jsou olivy zelené i černé, většinou v kombinaci s nějakou další ingrediencí.